Csütörtök
A csütörtök a hét napjai közül a 4. hétköznap.

Jupiter napja

Idegen nyelveken
dies Iovis (latin)
Thursday (angol)
Donnerstag (német)
jeudi (francia)

Amiben szerepel a csütörtök
Torkos csütörtök - Évente egy alkalommal, egy csütörtöki napon februárban kerül megrendezésre. A lényege, hogy ezen a napon félránon fogyaszthatnak a vendégek, a résztvevő éttermekben. Célja, hogy kipróbálhassunk új ételeket, ízeket.

Kabarécsütörtök - Rádiókabaré néven is ismert, több évig tartó sorozat neves humoristák, színészek, újságírók közreműködésével.

Szerelem csütörtök (Fekete-fehér magyar vígjáték) - Fejér Tamás rendezte 1959-ben. Innen a címe: egy fiatal házpár, akik lakás híján csütörtökönként az ifjú férj kamionjában randevúznak.

Cickom, cickom (gyerekdal) - Cickom, cickom, vagyon-e szép lányod? Vagyon, vagyon, de mi haszna vagyon? Add nekem azt, elkapom azt, Szita-szita péntek, szerelem csütörtök, Dobszerda.

Csiteri-csütöri, csütörtök, Tököt lopott az ördög. ... (Népi mondóka)

Vérvörös csütörtök - Egy budapesti tömegtüntetést (1912. május 23.) a kivezényelt rendőrök és katonák brutálisan feloszlattak. Az összeütközésben hatan meghaltak és több százan megsebesültek, ezért kapta a Vérvörös csütörtök elnevezést a nap.

Csütörtököt mond (szólás) - Jelentése: kudarcot vall. A "csettet vet, csöttöt mond" kifejezésből, melyet akkor mondták, mikor a pisztolyok, puskák nem sülnek el megfelelően.

Fekete csütörtök - 1929. október 24-én addig nem tapasztalt mértékű árfolyamzuhanás következett be a New York-i tőzsdén: a "fekete csütörtökön" csaknem 13 millió részvényt adtak el. A New Yorki tőzsde árfolyamzuhanása gazdasági visszaesést és gazdasági világválságot okozott.

Az Egyesült Államokban a hálaadás napját november negyedik csütörtökén ünneplik.

Nagycsütörtök - A kereszténységben a húsvétot megelőző csütörtök, a hagyomány szerint az utolsó vacsora napja.